ÅRSBERETNING 2019 BOULE FREDERIK II

Styret har bestått av: Leder Rolf Hermansen Nestleder Odd Porsmyr Styremedlem Torunn Rostad Kasserer Styremedlem Ragnhild Andersen Sekretær Styremedlem Inger Berit Kristiansen Varamedlem Freddy Friberg Revisorer har vært: Revisor Mette Bernhus Revisor Lise Østby

Valgkomiteen har bestått av: Leder Lise Østby Medlem Steinar Friberg Medlem Tormod Olsen

Medlemsstatus pr. 31.12. 2019: Medlemmer, menn 32 Lisens 12 Medlemmer, kvinner 16 Lisens 04 Medlemmer/ lisens, totalt 48 Lisens 16 Æresmedlemmer 2 Paavo Tikkanen og Rolf Såheim Per 31.12. 2019 har medlemstallet øket med 3 personer, men per 01.02. 2020 har det vært en medlemsøkning på hele 11 personer.

Boule Frederik II 20 år i 2019 Klubben ble stiftet 11. mai 1999. Initiativtaker var Paavo Tikkanen som også var klubbens første leder. Forhistorien til dannelse av klubben er at Paavo Tikkanen sammen med Liv Daae Gabrielsen og Kari Fyhn inviterte til demonstrasjon av kulespillet boule. Stedet var Tøyhusplassen i Gamlebyen, og "B-dagen" var lørdag 10. april 1999. Erfarne spillere fra "PetancAmigos" hjemmehørende i Asker demonstrerte spillet, og Paavo forklarte spillets regler gjennom sin megafon. Alle de 10-15 frammøtte fikk anledning til å prøvespille med kuler som Paavo & Co stilte til disposisjon. Noen ble "hektet" på spillet momentant, og gikk til innkjøp av kuler der og da fra Paavo`s salgsvogn av merke Volvo.

MØTER OG SAKER Det har vært avholdt 4 styremøter og årsmøte med etterfølgende medlemsmøte i perioden, Tre av styremøtene og årsmøtet har vært holdt i Cowi sine lokaler på Værste, ett styremøte har vært avholdt i Johans Hall

Klubben er grasrotmottaker fra Norsk Tipping.

REPRESENTASJON

Lise Østby og Rolf Hermansen deltok på seksjonsårsmøtet i Seksjon Petanque og på Forbundstinget til Norges Fleridrettsforbund. Rolf var dirigent begge steder.

ØKONOMI Klubbens økonomi er god, se for øvrig regnskap for 2019.

INNENDØRSHALL Vi er svært fornøyd med at vi kan spille innendørs i "Johans Hall" på Gressvik, hvor vi har spilt siden november 2017. Gassfyringen i hallen er nå erstattet med en varmepumpe, slik at det nå er godt og varmt hele tiden. Noen av klubbmedlemmene deltok i sommerdugnad med bl.a. maling. Det er imidlertid ingen tvil om at det er Johan selv og Odd Porsmyr som bidrar med mest arbeid i hallen. Det utarbeides nå dugnadslister for den daglige driften av hallen. Johan vil ikke ha leie, så klubben dekker kun kostnader til lys og oppvarming.

KLUBBENS ARRANGEMENTER OG AKTIVITETER De faste treningsdagene har vært tirsdager og lørdager, på Tollbodplassen i sommerhalvåret og i Johans Hall i vinterhalvåret, i hallen er det for øvrig også åpent for å kunne trene andre dager, og det er det mange som benytter seg av.

Oslo-besøk i Johans hall Onsdag 27. februar besøkte spillere fra Sinsen Petanque Johans hall. Vertskapet BFII stilte med spillere som hadde anledning til å delta på dagtid. Det ble trukket tilfeldige trippellag for hver av de fire kampene. Det ble selvfølgelig også god tid til pølse- og kakespising, kaffedrikking og hyggeprat.

JUBILEUMSTURNERING klubbmesterskap singel Boule Frederik II, er 20 år i år. Det første jubileumsarrangementet var klubbmesterskapet i singel søndag 26. mai. I sol og vind møtte hele 23 medlemmer til dyst. Det ble spilt fire runder Monrad med maksimaltid 45 minutter og etterfølgende grisekast, deretter semifinaler og finale. Pølsekoker, kaffetrakter, mineralvann, smågodt, konfekt og deilig kake fra Ragnhild sikret den gode rammen om mesterskapet. Alt var gratis for deltakerne. Etter de fem Monradrundene (grunnspillet), var det bare Atle og Freddy som hadde fire seiere. De andre som kvalifiserte seg til semifinale var Bitte og Odd som var de med best score av de med tre seiere. De andre som hadde tre seiere var Rune, Steinar og Ib. I semifinalene vant Atle 13-6 over Odd og Bitte vant 13-10 over Freddy. I sistnevnte kamp tok Bitte kontrollen fra start og ledet 8-2, men Freddy spilte seg opp og på stillingen 12-10 til Bitte lå Freddy med to poeng og hadde en kule igjen mens Bitte var tom. Freddy var imidlertid uheldig da hans siste kule slo en av Bittes kuler inn til poeng. I finalen tok Bitte ledelsen over Atle og hadde både 5- 1 og 6-3, men derfra ble det bare Atle-poeng og seier 13-6. Atle ble dermed singel-mester som han også ble i fjor. I tillegg til æren fikk klubbmester Atle også en spesiell jubileumsvase i glass med klubbens logo og påskrift, Bitte fikk en tilsvarende vase i mindre utgave. De tapende semifinalister fikk tre griser hver.

Glommaturneringen 24. september Det var kun 14 lag som møttes til dyst på Tollbodsplassen, det lave antallet skyldes bl.a. at en del spillere deltok samme helg i København Åben og i tillegg hadde Petanque Club Hølen offisiell åpning av sine nye petanquebaner. Fire av lagene var fra vår egen klubb. Trippellagene spilte 5 runder monrad, semifinale og finale. Tidlig viste Ungguttene, Jonas Erdahl og Gabriel G. Bel-Lafkih med hjelp av Simo Menzhi, at de var et godt sammensatt lag og alt fungerte tidlig. De vant innledende med imponerende 5 seiere, hvor de slo flere forhåndsfavoritter. Våre egne Atle Andersen, Freddy Friberg og Odd Porsmyr viste seg fram med 3 seiere i innledende, og med den klart beste scoren av lag med 3 seiere etter innledende. I den andre semifinalen møtte Atle, Freddy og Odd holmestrandlaget Ståle, Rune og Arild. Kampen varte lenge etter at HPK-trioen hadde tatt en tidlig ledelse, og på stillingen 12-10 i favør HPK, så skjedde dagens antiklimaks. BFIItrioen hadde to kuler igjen, men Ståle la rett ved grisen på sin siste og dermed var alt opp til Freddy. Han bommet første, men på andre traff han grisen. Grisen stoppet i en kule på linjen, og en av spillerne fra BFII skriker at det er 3 til BFII og de begynner å juble for seier. - Men så finner en av HPK-spillerne ut at det er de som ligger på linja og dermed var HPK i finalen istedenfor. Skuffelse ble til glede for HPK, og det helt motsatte for BFII. Dermed ble finalen spilt mellom HPKs Ståle, Rune og Arild og GPKs Simo, Jonas og Gabriel, hvor sistnevnte vant hele 13-2. Store gratulasjoner går til Atle, Odd og Freddy med tredjeplassen i Glommaturneringen. Takk til vårt flinke og hyggelige kioskteam, med Ragnhild som spillende leder i Torunns fravær. Takk til Rolf Hermansen og Tormod Olsen i sekretariatet og dommer Finn Gundersen. Vi takker også de som bidro med rigging og merking av baner, og de som bakte kaker. Vi fikk mye skryt for arrangementet og det gode utvalget i kiosken.

Grillspill 2019 Det tradisjonelle Grillspillet i regi av BFII ble avviklet fredag 14. juni på Isegran i et flott forsommervær. Det var hyggelig med stor deltakelse, hele 24 personer. Vi benyttet oss av de store bordene på stedet til sosial samling og grilling samtidig som vi koste oss med medbrakt mat og drikke. Spillet foregikk både på stedets petanquebane og på grusgangene. Det ble spilt tre kamper med trukket makker, og hver kamp var tidsbegrenset til 20 minutter. Rolf H. var protokollfører i tillegg til at han deltok i spillet. Årets "Grillmester" ble Elisabeth Såheim Hermansen, tett fulgt av Trond Rostad, kun to scorepoeng skilte de to. Som premie mottok Elisabeth en stor eske med Ferrero Rocher sjokoladekuler.

Seier til Freddy og Ib i klubbturneringen På en litt kjøling søndagsmorgen møtte 19 BFII-medlemmer il dyst på Tollbodplassen søndag 8. september 2019. Dette var dagen for Klubbturnering dobbel, men grunnet ujevnt antall ble det også noen trippelkamper. Spilleopplegget var basert på trekking av makker foran hver kamp, som var tidsbegrenset til 30 minutter pluss ett grisekast. Vanen tro kom kaffetrakteren raskt i gang, og det ble kaker fra vår faste leverandør, Ragnhild, og Solveig var tilbake med sin berømte fyrstekake. Willy spanderte likørkonfekt. Etter hvert kom også pølsekokeren i gang. Etter grunnspillet som bestod av fem kamper, hadde Alte Andersen og Steinar Friberg fult hus med fem seiere. Siden vi skulle ha åtte spillere videre til semifinalene kom alle med fire og tre seiere også videre. I semifinalene vant Atle Andersen og Steinar Friberg 11-7 over Rune Nilsen og Helen Knoff. Ib Andersen og Freddy Friberg vant 13- 2 over Willy Hansen og Nina Augustin. Lagene som ble dannet til semifinalene ble beholdt videre til finalen. I finalen kom Freddy og Ib best i gang og ledet både 5-2 og 9-8. Atle og Steinar kom sterkt tilbake og ledet 12-9 før et velplassert skudd fra Ib ga 5 poeng og seier 13-12. Vinnerne, Ib og Freddy fikk hver sin scoreteller og to griser, tapende finalister fikk hver sin scoreteller. Tapende semifinalister måtte ta til takke med hver sin gris.

Brødrene Andersen ble Frederiksen-vinnere Parkturneringen Frederiksen ble i år avholdt lørdag 21. september i et solrikt og flott høstvær. Det var dessverre bare 12 dobbel-lag som stilte opp i Kirkeparken. Arrangørklubben stilte med hele 7 lag i denne lisesfrie turneringen. Det ble spilt fem runder Monrad på tid, 50 minutter med etterfølgende ett grisekast. Etterfølgende tabell viser resultatet etter de fem Monrad-rundene. Det var ingen som hadde fem seiere, og bare Robert/Gildas og Bastien/Sven som hadde fire seiere. De fire beste lagene gikk til semifinaler. Her vant Atle/Kai 13-5 over Robert/Gildas og Ranu/Charlotte vant 13-9 over Bastien/Sven. I finalen vant Atle/Kai 13-9 over Ranu/Charlotte i en jevnspilt kamp. Det bør nevnes at Atle også vant i fjor, sammen med Odd Porsmyr, og også for to år siden, også den gang med sin bror, Kai. Resultat etter semifinaler og finale: 1. Atle Andersen – Kai Andersen, BFII 2. Ranu Homniam – Charlotte Jayer, GPK 3. Bastien Testaniere – Sven Kolstad, GPK 3. Robert Pettersen – Gildas Mevel, GPK/OPC

BFII 20 år og julebord 2019 Fredag 8. november var 40 personer samlet på FIF-Huset i Fredrikstad for å feire klubbens første 20 år, kombinert med et julebord. Det var medlemmer, ledsagere og noen inviterte gjester. Tradisjonen tro åpnet vi med å synge vår egen JULE-KULE sang, ført i pennen av Rolf Såheim. I år var det ikke den tradisjonelle julematen, men en rikholdig buffet av varme og kalde retter, og med godt drikke til ble det god stemning i lokalet. I sin jubileumstale tok Rolf bl.a. forsamlingen med på en "reise" gjennom de 20 årene fra 1999 og fram til i dag. På den store TV-skjermen i lokalet rullerte det en bildeserie på ca. 400 bilder fra klubbens aktiviteter. Torunn Rostad og Odd Porsmyr fikk blomster for over 10 års innsats i styret, og Johans kone, Inger Lise, fikk blomster fordi Johan er en snill mann. Æresmedlem Rolf Såheim fikk en stor eske Boccia-konfekt, vårt andre æresmedlem, Paavo Tikkanen, hadde ikke anledning til å delta på festen. Siden mange av klubbens medlemmer har hatt gode prestasjoner i årets sesong, ikke minst i norgesmesterskapet hvor klubben tok to gull- og to bronsemedaljer, ble det delt ut mange marsipangriser. I årets skrittkonkurranse vant Nina, kjæresten til Steinar, og ble dermed jubileumsmester. Nå må de aktive spillerne ta grep, de to siste årene har det nemlig vært ikke aktive petanquespillere som har vunnet denne konkurransen. Det ble kaffe og marsipankake senere på kvelden, og en flott quiz med Quiz-master Trond Rostad. Selvfølgelig ble det også utlodding som alltid. Takk til alle som bidro med rigging og rydding, og til de som sponset gaver og alle som tok lodd. Det var en verdig markering av klubbens 20-års jubileum. Julespill i Johans Hall Dagen før tredje søndag i advent, lørdag 14. desember, var det Julespill i Johans Hall hvor Johan hadde pyntet til jul. Her ble det servert gratis gløgg, pølser og kaffe, i tillegg hadde medlemmene med både kaker og andre godsaker. Spesielt hyggelig at Johan stilte med både datter og barnebarn. Det var totalt 16 spillere, og nevnte barnebarn på 6 år viste at han allerede er en erfaren petanquespiller. Før det ordinære spillet startet var det to spesialøvelser, legging på strek og poengkast i ringer. Gunnar Augustin ble årets "Strekmester" og Fred Martinsen vant poengkastet. På slutten av dagen var det utlodning med mange fine gevinster, og hyggelige samtaler rundt langbordet.

Nyttårsboule i Johans Hall 1. januar 2020 Tradisjonen tro ble det også i år petanquespill på 1. nyttårsdag, denne gang i Johans hall på Gressvik. Det var behagelig å være upåvirket av vind og vær, og kaffe og julekaker smakte derfor ekstra godt. Det var imidlertid dårlig frammøte.

Kjemperesultater for Boule Frederik II i NM 2019 Boule Frederik II deltok med 12 spillere i årets norgesmesterskap i petanque. Mesterskapet ble avholdt på Fagernes 20. – 23. juni, med Oslo Petanque Club som teknisk arrangør. Totalt deltok over 200 spillere fra 13 ulike klubber. I Singel Herrer med 94 deltakere deltok alle åtte BFII-herrene, men det var bare Odd Porsmyr og Atle Andersen som gikk videre fra grunnspillet til åttendedels finalen. Her vant Odd 13-4 over Tore Blokhus, regjerende norgesmester i singel, og Atle vant 13-2 over Marius Wang. I kvartfinalen vant Atle 13-10 over Marius Breimo, mens Odd ble slått ut av Max Carlstrøm. I semifinalen vant Atle over Max Calstrøm, og i en underholdende, men ikke så spennende finale storkoste den suverene Atle seg da han slo Bastien Testaniere 13-4. I Singel Damer deltok alle fire BFII-damene, her gikk Lise Østby og NM-debutanten Helen Knoff videre til åttendedelsfinalen hvor begge vant sine kamper. I kvartfinalen møtte de to BFII-damene hverandre, og her var det Lise som gikk av med seieren13-10. Lise tapte semifinalen 11-13, men bronsemedaljen var sikret. Innsatsen til den relativt "ferske" petanque-spilleren Helen står det stor respekt av. I V65 ble Odd Porsmyr og Rolf Hermansen slått ut i grunnspillet, men Ragnhild og Ib Andersen gikk videre til semifinalen hvor de tapte 11-13. Det ble dermed en flott bronsemedalje på BFIIekteparet. I Dobbel Mix gikk Freddy Friberg og Helen Knoff videre fra grunnspillet, men ble slått ut i åttendedels finalen. Steinar Friberg og Lise Østby deltok også i denne klassen, men kom ikke videre fra grunnspillet. I den klassiske "kongeøvelsen", trippel stilte BFII med tre lag; Odd/Atle/Rolf, Steinar/Johan Øren/Freddy og Lise/Inger Berit Kristiansen(Bitte)/Rune Nilsen. Alle tre lagene gikk videre fra grunnspillet, de to førstnevnte direkte til åttendedelsfinalen, mens laget til Lise måtte til sekstendedelsfinalen, hvor de ble slått ut. De to andre lagene møtte hverandre i åttendedelsfinalen hvor laget til Odd vant 13-8. I kvartfinalen ble laget til Odd slått 13-7 av Holmestrandlaget til Johnny Skjørberg. I V55 stilte BFII med fire lag, Steinar/Johan, Atle/Rune, Ragnhild/Ib og Odd/Rolf. De to førstnevnte lagene gikk videre fra grunnspillet til kvartfinale hvor de ble slått ut. I Damer Dobbel stilte BFII med kun ett lag, Lise og Bitte, men det skulle vise seg at dette var et gullag. Totalt var det16 lag som konkurrerte i denne klassen. Jentene fra Fredrikstad-klubben imponerte på sin vei mot finalen, og avgjorde med 13 – 12 i selve finalen. Oppsummert så ble det to gull- og to bronse-medaljer, og i tillegg fem femteplasser. Dette må karakteriseres som et historisk godt resultat for klubben, og bør inspirere til videre trening for nye utfordringer.

DELTAKELSE I ANDRE TURNERINGER I det etterfølgende finnes en kort oversikt av klubbens beste plasseringer i andre turneringer. For Glomma og Frederiksen henvises det til det som er beskrevet tidligere. Vinterserien i Vestby 2018/2019 Klubben deltok med to lag, og ett nådde sluttspillet. Sesongpremiere, Frognerparken 21. april, 24 lag C-sluttspill 1 pl. Atle – Rolf H – Odd Vårturnering Hølen 27. april, 17 lag 3 pl. Atle – Freddy – Odd Landslagskvalifisering – internasjonal veteranturnering +55 8.-9. juni, 6 lag 3 pl. Atle – Freddy – Odd Hvitsteinsgrisen, 17. august, 16 lag 6 pl. Atle – Rolf H – Odd Høstslaget Sofienmyr, 25. august A sluttspill 5-8 Freddy – Odd C sluttspill 1 pl. Bitte – Atle Monolitten, 31. august, C sluttspill 1. pl. Lise Østby – Rolf Bolstad (OPC) Vika Høst 28. september, 18 lag 5.-8. Freddy – Atle – Odd Steinar – Rune – Johan Høstslaget, Vestbyhallen 3. pl. Rolf – Odd Veteran 55, Vestbyhallen 1. pl. Steinar – Freddy 2. pl. Bitte – Atle 3. pl. Ragnhild - Ib

TAKK Styret retter en takk til de medlemmer som har bidratt til å sikre en vellykket gjennomføring av våre turneringer og andre arrangementer. Det er turneringsledere og –sekretærer, riggere, kioskpersonell, kakebakere, dommere, hall-vaktmestere, og ikke minst web-redaktør Odd som holder godt liv i foreningens hjemmeside. Bilder fra årets aktiviteter finnes på foreningens hjemmeside: www.boulefrederik.com